Vrouwen weten natuurlijk wel dat hun relatie met voeding verandert rond hun menstruele cyclus. Ook al ben je eigenlijk best gezond bezig, zodra je menstruatie nadert lijk je onverzadigbaar: snaaizin,  honger en alles wat niet gezond is moet naar binnen. Hoe kan dat toch?

Hormonen bepalen je hongergevoel

Tijdens de eisprong, de ovulatie, hebben weinig vrouwen last van eetbuien. De periode na de eisprong (14e dag) tot aan de menstruatie is de periode waarin veel vrouwen de controle over hun eetgedrag kwijt raken. Naarmate de menstruatie dichterbij komt wordt dit gevoel steeds sterker. Vanaf de dag van de menstruatie verdwijnt dit hongergevoel weer. Onverzadigbare honger in deze periode heeft dus met je hormonen te maken.

Een onuitstaanbare draak die snakt naar chocola

Heb jij behalve eetbuien nog andere klachten in de dagen voordat je ongesteld wordt? Klachten zoals depressieve gevoelens, heel erg prikkelbaar zijn, concentratieproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, vocht vasthouden of gewrichtspijn? Deze klachten horen bij PMS, Pre-Menstrueel Syndroom. De mate van PMS-klachten, dus ook de mate van hongerig zijn in deze periode, hangt af van de mate waarin je hormonen met elkaar in balans zijn. De balans tussen je geslachtshormonen oestrogeen en progesteron speelt hierbij een belangrijke rol. Vanaf je 35ste kunnen ze in de twee weken voordat je ongesteld wordt flink gaan schommelen, waardoor er problemen ontstaan.

Onverklaarbare stemmingswisselingen

Een tekort aan oestrogeen heeft invloed op je emoties en stemmingen. Het kan de oorzaak zijn van gevoelens van depressie,  onverklaarbare angsten, geen zin in vrijen en zulke abrupte en onverklaarbare stemmingswisselingen dat je het gevoel kunt krijgen dat je gek wordt.

Een te laag niveau van oestrogeen heeft namelijk invloed op een andere stof: serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd; het geeft je een goed gevoel. Door een te laag niveau van oestrogeen wordt ook serotonine te weinig aangemaakt. Hierdoor kan je extreme behoefte krijgen aan zoetigheid, koolhydraten of zetmeel (chocolade, snoep, chips, koek, kaasjes….)

Waarom je ook op je voeding moet letten ná je menstruatie

Je hebt met je voeding een grote invloed op je hormonen. Maar je honger stillen door te knabbelen op wortel en bleekselderij als je lichaam schreeuwt om chocola of een groot stuk pizza is niet echt realistisch. De oplossing zit hem dan ook vooral in de eerste 2 weken van je cyclus waarin de meeste vrouwen geen extreem hongergevoel of verslavende neigingen hebben. In deze periode kun je door middel van je voeding aan je hormoonbalans werken, waardoor PMS-klachten inclusief extreme honger kunnen afnemen.

Wat kun je doen? 9 tips

  1. Wees in deze periode voorzichtig met alle vormen van zoetigheid (suikers), snelle koolhydraten, frisdranken, vruchtensappen, koffie en alcohol: deze geven je bloedsuikerspiegel een piek.
  2. Het hormoon cortisol dat in actie komt als je veel stress hebt, zorgt ook voor een verhoging van je bloedsuikerspiegel. Stress is dus ook iets om ook uit de weg te gaan. Ik weet het, dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan, coaching kan je hierbij helpen. Soms heb je namelijk niet eens in de gaten dat je lichaam stress ervaart.
  3. Maar begin eens met het vermijden van alle producten uit een voedingsfabriek. Hier zitten vrijwel altijd chemische stoffen in. Ook deze stoffen betekenen stress voor je lichaam. Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten.
  4. Probeer deze manier van eten zo goed mogelijk vol te houden, ook als de tweede helft van je cyclus aanbreekt.
  5. Zorg voor voldoende beweging. Met bewegen, vooral ’s morgens voor het ontbijt, stimuleer je je cellen om weer insuline op te gaan nemen. Het is een goede manier om insulineresistentie tegen te gaan. En ja dames krachttraining is daarbij ook heel belangrijk.
  6. Zorg voor voldoende ontspanning.
  7. Zorg voor 7 tot 9 uur slaap. Eet niet meer na 8 uur ’s avonds. Gun jezelf voldoende slaap, het is het beste wat je kunt doen voor je gezondheid.
  8. Zorg voor gezonde, zoete snacks. Je hoeft niet alle zoetigheid te weren, maar hanteer de 80/20 regel.
  9. Tot slot! Laat eens een hormoonanalyse doen om te kijken welke hormonen er bij jou uit balans zijn en ontvang persoonlijk advies waar jij meteen voordeel uit haalt. 

Meer weten? Neem dan contact met me op.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.