Wat gebeurd er tijdens de overgang

Een vrouw komt gemiddeld rond haar 50e levensjaar in de overgang. De term “overgang” is er niet voor niets: met deze periode komt er een einde aan het vruchtbare leven van een vrouw. De eitjes, die haar gehele leven in haar eierstokken hebben gezeten, zijn bijna op en de hormonale balans van het lichaam verandert. Veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen zorgen voor diverse lichamelijke en geestelijke klachten, zoals zij dit ook doen gedurende de puberteit en tijdens zwangerschap. Het lichaam verandert en dit heeft gevolgen op zowel lichamelijk als psychisch vlak.

Een van de meest bekende overgang symptomen is uiteraard de opvlieger, een verschijnsel waar de nodige grappen en grollen over worden gemaakt, maar dat voor de vrouw in kwestie alles behalve aangenaam is. Met enkele kleine tips wordt het doormaken van een opvlieger echter al heel wat leefbaarder.

Andere overgang symptomen

De overgang kan leiden tot een heel scala aan symptomen en klachten, waaronder ook verandering van het slaappatroon. Niet alleen de opvliegers, maar ook het minder lekker in je vel zitten kan ervoor zorgen dat de nachtrust behoorlijk verstoord raakt. Dit heeft uiteraard z’n weerslag op je gezondheid, je humeur en je algehele welbevinden.

Ook de bloeddruk kan hoger worden tijdens en na de overgang. Tijdens het vruchtbare leven van de vrouw vindt er immers een maandelijkse ‘aderlating’ plaats, die verdwijnt na de menopauze. De bloeddruk kan na de overgang dan ook stijgen. Dit hoeft niet meteen problematisch te zijn, maar is wel iets om rekening mee te houden.

Als overgang symptomen de overhand krijgen

De menopauze is een ingrijpende periode in het leven van een vrouw. Al het hormonale geweld gaat je ook niet in de koude kleren zitten. Je wisselvallige humeur en je afnemende zin in vrijen kunnen soms zorgen voor spanningen binnen je relatie, vooral als je man geen of weinig begrip hebt voor deze turbulente fase in je leven. Ook kunnen lichamelijke klachten, zoals overbeharing en ongewild urineverlies, ervoor zorgen dat je onzeker wordt over je eigen lichaam. Het heeft meestal geen zin om stilzwijgend door te worstelen met al je vragen en onzekerheden. En er de hele dag over klagen is natuurlijk ook geen oplossing. En stress zorgt ervoor dat de overgangsklachten alleen maar verergeren. En het vervelende is dat er sommige situaties zijn waar je weinig aan kunt veranderen. Ze zijn er nu eenmaal. Stel je eens voor je bent in de overgang en je hebt nog pubers in huis. Of je past een paar keer per week op de kleinkinderen waardoor je eigen planning een beetje in het honderd loopt. Of je maakt je druk over de relatieproblemen van je kinderen. Allemaal dingen die je overgangsklachten verergeren.

Wat kun je eraan doen?

Vrouwen hebben baat bij begrip en inzicht wat er in hun lichaam gebeurd. Een luisterend oor en even hun verhaal kunnen vertellen aan iemand die er niet bij betrokken is en dingen van een afstand ziet.

Als hormooncoach help ik vrouwen hun klachten inzichtelijk te maken, waar komen ze vandaan en waardoor worden ze veroorzaakt. Vaak hebben ze door een kleine aanpassing in voeding en leefstijl hier toch nog verbetering door. Ook help ik ze omgaan met stress situaties waar ze zelf geen invloed op denken te hebben. Ik leer ze hier anders mee om te gaan zodat ze er minder last van hebben en waardoor hun overgangsklachten verminderen.

Wanneer je persoonlijk advies wilt op bepaalde (overgangs)klachten die je misschien hebt of persoonlijke begeleiding voor meer energie of een gezond gewicht, dan kun je eens kijken of mijn programma “Baas over je Hormonen”  iets voor je is. Via een uitgebreide hormoonanalyse, persoonlijke coaching en advies op het gebied van gezondheid, voeding en beweging begeleid ik je graag naar meer energie en een gezond(er) lichaam.

Ik lees uiteraard ook graag je reactie op dit bericht en je mag mijn berichten altijd delen of doorsturen. Misschien kan iemand mijn tips heel goed gebruiken!