Angst om de controle lost te laten?

Wil je altijd zelf alle touwtjes in handen hebben en kun je moeilijk iets aan anderen overlaten? Alles moet altijd goed gaan en je stelt hoge eisen aan jezelf en je omgeving. Je bent snel geprikkeld als het anders gaat dan je had gedacht. Wanneer je hier last van hebt, dan ben je gevangen geraakt in een beklemmende vrees voor het onbekende, terwijl er op dat moment eigenlijk geen werkelijke dreiging is. Je hebt hierdoor echter te weinig momenten waarin je nog durft te ontspannen. Dit heeft als gevolg dat je in een voortdurende verhoogde staat van paraatheid leeft. De oorzaak van deze angst voor controleverlies is het sterke verlangen naar houvast en zekerheid, terwijl de wereld om je heen constant in verandering is.

Wat ben je verloren?

Mogelijk heb je in jouw verleden een ervaring gehad, waarin je voor jouw gevoel iets belangrijks bent verloren. Dit kan een persoon of gebeurtenis zijn geweest die jou emotionele fundament heeft doen wankelen: gezichtsverlies, kwijtraken van je waardigheid of twijfel aan je geloof of vertrouwen. Dit verlies heeft zo’n emotionele impact op je gehad, dat je sindsdien op een onrealistisch wijze probeert om een constante zekerheid af te dwingen. Je hebt het idee ontwikkeld dat je stap voor stap jouw toekomst moet kunnen voorspellen en invullen. Je kunt niet accepteren dat je nauwelijks invloed hebt op onverwachte omstandigheden die jou mogelijk weer pijn kunnen geven.

Perfectionisme is geboren

Angst voor controle verlies geeft je een voortdurend gevoel dat je in gevaar bent, terwijl er geen werkelijke dreiging is. Hierdoor probeer je alles in je leven te voorzien van een ‘zekerheids-label’. Omdat het leven, zeker in deze tijd, geen houvast kan geven, is er de neiging om alles nog perfecter te doen. Hierdoor kom je helaas in een neerwaartse spiraal terecht. Je probeert steeds krampachtiger om alle ballen in de lucht te houden. Je durft geen enkele bal te laten vallen, want je denkt dat ze allemaal even belangrijk zijn.

Je hebt pas controle wanneer je hem niet meer nodig hebt

Zolang je blijft vechten tegen de angst voor controleverlies, des te groter deze zal worden. Het is een onbegonnen strijd tegen jezelf. De enige manier om de negatieve spiraal te doorbreken is te stoppen met het creëren van jouw onrealistische beeld van zekerheid. Zodra je de toekomst niet meer wil afdwingen, ontstaat er rust.

Iedere angst verdwijnt, wanneer je bereid bent om hem recht in de ogen aan te kijken. Je natuurlijke neiging om te vechten, te vluchten, te bevriezen of bescherming te zoeken werkt slechts tijdelijk. Het is de tegenstelling tussen het eisen van zekerheid, versus de realiteit van onzekerheid, die je constant uit evenwicht brengt. Dit zal tot in lengte van dagen door blijven gaan, totdat jij besluit om het verlangen naar houvast los te laten.

Alles draait uiteindelijk om acceptatie. Durf de gedachte toe te laten dat de toekomst onvermijdelijk onzeker is. Wanneer je de controle niet meer nodig hebt, dan heb je pas écht controle….

Durf te voelen

Begin dus met het bewust voelen van de angst. Durf jezelf ermee te confronteren. Neem honderd procent verantwoordelijkheid voor je leven. Je kunt de ervaringen uit het verleden niet veranderen, maar jouw gevoel en jouw gedachten ten opzichte van die situaties wél.

Voel je angst voor controleverlies en blijf daarbij. Je hoeft het even niet te weten. Er zijn even geen oplossingen, geen analyses, geen conclusies en geen interpretaties. Je bent met jezelf en jouw emoties.

Oefenen

Oefenen is de enige mogelijkheid om van je angst voor controleverlies af te komen. Werk hier dagelijks aan, zonder allerlei schijnzekerheden in te willen bouwen met een ‘Als-dan-gedachte’ : “Als ik dit zelf maar even doe, dan…,’als ik straks vakantie heb gehad …..dan……

Heb de moed om tegen jezelf te zeggen dat goed goed genoeg is. Durf daarom te leven zonder garanties alleen met waarschijnlijkheden.

Hulp nodig?

Ik ben heel benieuwd wat deze blog met je doet. Is er herkenning of juist weerstand? Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips? Het is geen makkelijke klus hoor. Dit is een patroon wat je lastig kunt doorbreken en waarbij mogelijk wat oud zeer naar boven komt. Ik wil je er graag bij helpen. Bel of mail me en we plannen een gratis kennismakingsgesprek in. Vergeet niet deze blog de delen met jouw vrienden of familie, misschien hebben zij er ook wat aan.