En wat je er tegen kunt doen.

Je bent hartstikke tevreden over je lijf. Maar vooral in de wintermaanden begint dat bandje om je navel weer te komen. Niet omdat je nou persé meer eet of minder sport. Dat is het niet. Druk is het wel zo rondom de feestdagen. Misschien heeft je hormoonhuishouding er iets mee te maken. Zoals het gezegde luidt: het zijn de kleine dingen die het doen. Kleine dingen, zoals niet aan je 8 uur slaap per nacht komen, kunnen al invloed hebben op je hormonen, en daarmee op je vetopslag.

Let op de onderstaande tekenen om dit te voorkomen, of juist te verhelpen.

1. Je slaapt te weinig

Sta jij graag vroeg op? Wat goed! Zorg er wel voor dat je óók je genoeg nachtrust krijgt. Wanneer je te weinig slaapt, ben je de volgende dag meer geneigd om dit energietekort te compenseren door extra te eten. In je hormoonhuishouding merk je dit doordat je schildklierhormonen niet optimaal zullen werken. Schildklierhormonen als TSH, T3 en T4 sturen je stofwisseling en functioneren volgens kleinschalig onderzoek het beste wanneer ze niet beïnvloed worden door stresshormonen (wanneer je te weinig slaapt, produceert je lichaam meer stresshormonen dan normaal). Als je slaapt worden neurotransmitter acetylcholine en GH (groeihormoon) in je lichaam vrijgegeven: deze stoffen ondersteunen je metabolisme en helpen bij spieropbouw en spierherstel. Een combinatie van intensief sporten en te weinig slaap is dus niet super voor je spieren, je stofwisseling en je humeur natuurlijk.

2. Je lichaam pikt insuline niet goed op

Het hormoon adiponectine speelt een rol bij de verwerking van vet en glucose, doordat het de insulinegevoeligheid beïnvloed. Insuline bepaalt of vet wordt verbrand of opgeslagen. Hoe meer adiponectine, hoe meer energie er verbrand wordt, heeft onderzoek aangetoond. Een dieet dat bestaat uit het skippen van veel koolhydraten en workouts, kan de adiponectine-balans verstoren.

3. Je hebt weinig energie

Wanneer je koolhydraten eet en je deze niet (direct) kunt gebruiken, worden ze opgeslagen. Koolhydraten heb je nodig voor energie en herstel. Dat suffe gevoel kan veroorzaakt worden doordat je glucagon level verstoord is: het stofje dat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel in balans is, en opgeslagen energie gebruikt kan worden wanneer dat nodig is. Probeer genoeg groene groenten en eiwitten te eten om te voorkomen dat je je vaak moe voelt.

4. Je vliegt van hot naar her

Nog een hormoon dat vetverbranding stimuleert en waar je energie van krijgt: adrenaline. Dit komt vrij in je lichaam wanneer je heel snel veel energie nodig hebt: het ‘fight or flight’ hormoon. Hierdoor kan je lichaam opgeslagen suikers en vetten snel gebruiken. Het is verleidelijk om deze flow vast te houden, omdat je kriebels in je buik krijgt. Vergelijk het met het gevoel dat je hebt wanneer je in een achtbaan zit. Maar wanneer je adrenaline level constant te hoog is, wordt je lichaam hier ongevoeliger voor. Ook cortisol is een hormoon dat je lichaam extra aanmaakt wanneer je stress ervaart. Dit zorgt ervoor dat je sneller vet opslaat als reserve, in plaats van het te gebruiken als energiebron.

5. Je hebt geen zin in seks

Het hormoon DHEA heeft invloed op een hoop processen in je lichaam, zoals je libido, focus en immuunsysteem, maar ook je vetverbranding. Samen met testosteron beschermt het spierweefsel, wat meer calorieën verbrandt dan vetweefsel. Deze hormonen nemen allebei af wanneer je ouder wordt, en wanneer je ziek of gestresst bent.

Wat kun je hieraan doen?

Om een lang verhaal kort te maken: je hebt vast wel door dat processen met elkaar samenhangen: zo komen stress en slaaptekort vaak naar voren, maar soms kun je nu eenmaal niet helemaal zen en uitgeslapen zijn (probeer eens te mediteren of yoga voor een betere nachtrust!). Wat je wel kunt doen om je vetverbranding een handje helpen, is bijvoorbeeld regelmatig krachttraining te doen en gebalanceerd te eten. Zo komt ook je schildklier meer in balans door genoeg eiwitten binnen te krijgen, en krik je je glucagon en adiponectine levels op door gezonde vetten en alleen de gezonde langzame koolhydraten te eten. En (ten minste) 2 keer per week een orgasme hebben is goed voor je DHEA levels… dus waar wacht je nog op? Kijk, precies de informatie waar je op zat te wachten.

Wil jij een analyse van je hormonen en een uitgebreide uitleg van mij als erkend Hormooncoach? Neem dan contact met me op of kijk hier voor meer informatie over mijn programma Baas over je hormonen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen bovenin. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.