Jij bent iemand die betrokken is bij alles en iedereen (je geliefde, vrienden, familie, collega’s en verre bekenden). Als zij iets nodig hebben dan sta jij voor ze klaar en jij zal niet snel nee zeggen. Op zich een hele goede eigenschap, maar wist je dat je daar ook te ver in kan gaan? Dat het ten koste kan gaan van je eigen gezondheid en jouw eigen “happiness”?
Mensen pleasen is eigenlijk een ontzettende slechte eigenschap, hieronder lees je waarom jij daar gelijk mee zou moeten stoppen. Ook zal ik jou een paar tips geven die mij in het verleden (en nu nog) hebben geholpen.

Waarom stoppen met mensen pleasen…

Als jij iemand bent die zich vaak schuldig voelt tegenover de ander als je nee zegt, bang bent om egoïstisch genoemd te worden of dat je vrienden je niet meer mogen als je nee zegt? Dan ben jij een pleaser. Nogmaals: aan de ene kant is hier helemaal niets mis mee. Jij bent namelijk degene waar mensen altijd terecht kunnen en mensen zullen jou vaak als vriendelijk en aardig bestempelen. Het nadeel is echter dat je jezelf met deze eigenschap nogal vaak in de weg kan zitten. Waarom leg ik je hieronder uit.

Je neemt teveel hooi op je vork…

Geen nee durven zeggen is een eigenschap die eigenlijk voor vrij weinig dingen goed is (en vooral voor jezelf). Omdat jij vaak geen nee durft te zeggen (en je daarover schuldig voelt) zal je vaak geneigd zijn je eigen grenzen op te zoeken en daar zelfs over heen te gaan. Dit kan resulteren in vermoeidheid, stress en veel piekeren. Als je voor een lange tijd op je eigen randje balanceert, zal een burn out dan ook op de loer liggen. Uiteindelijk ben je maar een mens en ondanks dat jij zelf denkt dat je onverslaanbaar bent, is het tegendeel waar. En geloof mij: dit is niet iets wat je wilt testen, de consequenties kunnen desastreus zijn.

Het verdriet van iedereen om je heen aantrekken, is nergens goed voor. Hoe graag ik en jij voor iedereen een mooie wereld willen waar problemen niet bestaan en we allemaal gelukkig zijn, is dit helaas niet de realiteit. Je daarvan teveel aantrekken kan op den duur ervoor gaan zorgen dat jij zelf in een negatieve spiraal komt. Zo zei iemand laatst eens tegen mij: “hoe kan jij andere helpen als het niet goed met jou gaat”? En dat sloeg bij mij in als een bom en is eigenlijk precies de essentie van wat ik hier probeer te zeggen.

Altijd maar andere mensen pleasen kan jouw eigen ontwikkeling in de weg staan. Doordat jij niet lekker in je vel zit (omdat je altijd maar aan andere mensen denkt), zal je weinig energie danwel kracht hebben om bij jezelf stil te staan. Jij leeft namelijk niet voor jezelf, maar voor de andere. Ik denk dat je hiermee begrijpt hoe slecht dat eigenlijk wel niet is.

TIPS OM TE STOPPEN MENSEN TE PLEASEN

Tip 1 Jezelf leren kennen en je grenzen aangeven.

Niemand anders dan jij kan je eigen grenzen aangeven. Het is belangrijk om je dit te realiseren. Er zal niet iemand naar je toekomen (op je werk bijvoorbeeld) en zeggen: “goh, ik zie dat je het moeilijk hebt, neem lekker een paar dagen vrij”. Alleen jij kan voor jezelf beslissen wanneer genoeg, genoeg is. Durf dat ook hardop te zeggen en ga niet wachten totdat het te laat is. De eerste keer zal het ongemakkelijk voelen, maar hoe vaker je het doet (nee zegt of zegt dat je even niet meer kan) hoe makkelijker je het zal gaan.

Tip 2 Je gedachtegang omzetten.

Voor mij is dit de belangrijkste en waardevolste tip geweest. Gedachten zoals: hij of zij zal mij wel niet meer leuk vinden als ik nee zeg of als ik ermee stop zal het wel niet goed gaan zijn verleidelijk maar alsjeblieft: trap er niet in! Het klopt namelijk van geen kanten. Denk je dat je op je werk onmisbaar bent? Dan zal ik je gelijk uit die droom helpen: iedereen, maar dan ook iedereen is vervangbaar. Zodra jij je dit weet te realiseren kan je ook makkelijker voor jezelf kiezen. En als het een goede vriend is zal hij begrijpen waarom jij dit keer iets niet wilt en zo niet: dan weet je in ieder geval voor de toekomst wat je aan die persoon hebt.

Tip 3 Eerst jezelf, dan ander.

Dit is een tip die ik mij maar al te goed realiseer, maar vaak nog tegen aan loop (met niet zulke hele leuke gevolgen van dien). Je kan andere niet helpen als je niet eens voor jezelf kunt zorgen. De eerste vraag die jij jezelf dan ook zou moeten stellen is: help ik mijzelf hiermee en hoe voel ik mij hierbij? Denk jij dat een stukje wandelen of lekker uitrusten een luxe is? En dat je het alleen verdient als je keihard voor iedereen hebt gewerkt? Dat is niet waar! Als jij wil kunnen blijven functioneren moet je namelijk rust voor jezelf pakken: een momentje wat helemaal van jou alleen is zodat jij opgeladen blijft. Eerst dus jij dan de andere!

Tip 4 Bewustwording is de sleutel tot alles.

Natuurlijk laat ik het makkelijk klinken en ik weet, uit ervaring, dat dit niet het geval is. Ondanks dat jij, vanzelfsprekend, moeite met de tips gaat hebben wil ik je eigenlijk alleen maar meenemen in dat stukje bewustwording. Dat is voor mij namelijk de sleutel geweest om bepaalde dingen los te kunnen laten. Als jij je pas realiseert hoeveel impact het op jouw lichaam, geest en energie zal je misschien net een stapje harder doen om te proberen te veranderen.
Zoek jij, net als ik en vele anderen met ons, vaak naar goedkeuring van anderen? Niet doen Het leven is te kort om alleen maar bezig te zijn met wat anderen willen of wensen. Begin vandaag nog met leven voor jezelf.