Als zwanger worden niet lukt…..

PCOS

Vijf tot tien procent van de vrouwelijke bevolking heeft in de vruchtbare levensfase te maken met PCOS klachten. PCOS is de afkorting voor: Polycysteus ovariumsyndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstokken (ovarium) aanwezig zijn. Er gaat iets mis in de eicelrijping.

Naast dat vrouwen vrouwelijke hormonen aanmaken: oestrogenen, maken zij ook mannelijke hormonen aan. Bij PCOS maken de eierstokken meer mannelijke hormonen aan, die ervoor kunnen zorgen dat er bepaalde ‘mannelijke’ kenmerken ontstaan zoals acne, vette huid, roos maar ook overbeharing op mannelijke plekken (hirsutisme) op het gezicht en lichaam, en haarverlies op het hoofd.

Vaak komen vrouwen erachter dat ze PCOS hebben wanneer er een kinderwens is en ze stoppen met de pil. Naast deze huidverschijnselen kunnen de volgende symptomen zich voordoen:

  • Weinig of geen menstruatie;
  • Een vruchtbaarheidsstoornis;
  • Instabiele bloedsuikers;
  • Overgewicht;
  • Op een echo zijn er meer dan 12  kleine eiblaasjes te zien op de rand van de eierstokken

OORZAKEN

90% van de vrouwen met PCOS is insulineresistent, oftewel ze zijn ongevoelig voor het hormoon insuline. Insuline is een hormoon dat vet opslaat in plaats van het verbranden van vet. Vrouwen hebben vaak meer zin in zoet eten en hebben eetbuien wat ook bijdraagt aan de vetopslag. Het lichaam kan ongevoelig worden voor dit hormoon door de overmatige blootstelling aan koolhydraten en suikers in onze (westerse) voeding. Ook kan het gebruik van de anticonceptiepil en de blootstelling aan andere hormoonverstorende stoffen een negatieve invloed hebben op de insuline huishouding. Een ander deel van de oorzaak is erfelijkheid, overgewicht en stress!

DIAGNOSE

Door middel van een bloedonderzoek en een echoscopie kan worden vastgesteld of je PCOS hebt. Bij een bloedonderzoek worden de waarden van de hormonen bekeken en met de echoscopie wordt gekeken of er eiblaasjes te vinden zijn op de eierstokken.

WAT ZIJN DE GEVOLGEN ALS JE NIETS DOET?

Wanneer er niets aan PCOS gedaan wordt, kan PCOS is een vergevorderd stadium diabetes type 2, hart- en vaatziekten, een te snelle groei van het baarmoederslijmvlies en zelfs baarmoederkanker veroorzaken.  PCOS kan echter verdwijnen als de cyclus en de eisprong het ritme weer oppakken.

JE KUNT HIER ZELF WAT AAN DOEN!

VOEDING

Voeding kan een grote bijdrage leveren aan de insulineresistentie. Het probleem met de moderne voeding voor vrouwen met PCOS klachten is dat deze boordevol met ongezonde koolhydraten zitten die de bloedsuikerspiegel enorm laten stijgen en dalen. Daarom is het belangrijk om alle snelle en bewerkte suikers te vervangen door langzame en natuurlijke suikers, en alle snelle koolhydraten te vervangen door langzame en natuurlijke koolhydraten. De snelle en bewerkte suikers en koolhydraten geven grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en halen je hormoonbalans overhoop en brengen je insulineniveau uit balans (insulineresistentie).

Het hormoonbalansprogramma geeft je een goede richtlijn voor je voeding waardoor je  bloedsuiker weer stabiel wordt en je hormonen weer in balans komen.

STRESS

Reduceer stress! Zorg dat je voldoende dingen doet waar je energie van krijgt.

BEWEGING

Beweeg en ga krachtsport doen. Dit is namelijk een goede manier om insulineresistentie te bestrijden en je hormonen weer in balans te brengen. Hoofdhart werkt samen met ervaren en professionele trainers die je een specifieke training geven om jouw hormonen weer in balans te krijgen.

WAT DOE IK VOOR JOU?

Met een persoonlijke hormonale analyse help ik je de disbalans van je hormonen in kaart te brengen. Na deze analyse heb jij een adviesplan op maat over hoe je je hormonen weer in balans kunt krijgen. Dit advies krijg je ook per mail toegestuurd.

Breng je hormonen beter in balans met het hormoonbalansprogramma. Dat lijkt moeilijk maar dat is het niet! Zodra je hormonen in balans zijn voel je je gezonder en energieker. Het wordt veel eenvoudiger om jouw ideale gewicht te bereiken en te behouden en veel mensen merken dat allerlei hardnekkige gezondheidsklachten verdwijnen.

Ik bied jou een evenwichtig totaalpakket op het gebied van voeding, beweging en psyche. Je hoeft hier geen gekke dingen voor te doen, het is niet nodig om een crashdieet te volgen. Goede voeding, stressmanagement en een juiste manier van sporten doen het werk. De adviezen zijn eenvoudig in je dagelijkse leven in te passen zodat jij jouw nieuwe leefstijl makkelijk kunt volhouden.

Klik hier voor meer informatie over het programma “Je hormonen de baas” of maak meteen een afspraak.

Deel je dit bericht weer? Misschien zijn er vrouwen die deze informatie dringend nodig hebben!