Verhoog je productiviteit, stop uitstelgedrag!
Je bent de hele dag druk bezig geweest maar aan het eind van de dag heb je nog steeds je werk niet af?
Uitstelgedrag is een van de vervelendste eigenschappen die je kunt hebben. In een wereld waar alles snel gaat en er vanuit alle hoeken aan je getrokken wordt, is de noodzaak om te presteren groot. Hoe kan het dan dat je soms nauwelijks tot presteren komt en jouw volle potentieel nauwelijks benut wordt?
Is dat echt uitstelgedrag?
Als je het merendeel van de vragen hieronder positief beantwoord, dan heb je waarschijnlijk last van uitstelgedrag:
1.Voelt jouw leven aan als een lange reeks verplichtingen waaraan je niet kunt voldoen? Voel je je machteloos en alsof je zelf geen keus hebt?
2.Ben je onrealistisch als het gaat om plannen? Weet je niet waar je tijd is gebleven of ben je chronisch te laat bij vergaderingen en/of afspraken?
3.Ben je vaag over je doelstellingen en waardes? Vind je het lastig om je aan één persoon of aan één project te verplichten?
4.Heb je het gevoel dat je nergens heen gaat, ben je gefrustreerd of down? Heb je het gevoel dat je nooit tevreden bent over wat je bereikt hebt?
5.Ben je besluiteloos en bang dat je bekritiseerd wordt omdat je een fout maakt? Maak je projecten niet af omdat je ze perfect wilt afronden?
6.Wordt je belemmerd in je productiviteit door je gebrek aan zelfvertrouwen en assertiviteit? Leg je de schuld buiten jezelf voor je fouten omdat je bang bent om je tekortkomingen toe te geven?
Als je een paar vragen uit deze categorieën positief kunt beantwoorden dan is het waarschijnlijk, dat je een probleem hebt met uitstelgedrag.
Waarom stel ik dingen uit?
Wanneer je uitstelgedrag wilt aanpakken, zul je er eerst achter moeten komen waarom je je taken telkens uitstelt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, die elk een verschillende aanpak nodig hebben. Ben je (te) perfectionistisch en ben je bang om iets aan te pakken, omdat je denkt dat het eindresultaat niet goed genoeg zal zijn? Ben je makkelijk afgeleid? Ben je bezig met een baan of een studie die je eigenlijk helemaal niet aanstaat, zodat je alles met tegenzin doet en dus vaak dingen uitstelt? Het kan allemaal.
Hoe stop ik mijn uitstelgedrag?
Meteen doen en daarna jezelf belonen:
- Maak een lijstje van de dingen die je de komende week moet doen. Waar zie je het meest tegenop? Plan voor elke dag als eerste taak (voor zover mogelijk) zo’n vervelend klusje in. Als er privé taken bij zitten, plan dan ook op je vrije dagen rotklusjes in.
- Bedenk nu voor elke vervelende klus een beloning, bijvoorbeeld: een wandeling door het park, taart van die chique banketbakkerij, koffie drinken op het balkon, bloemen kopen, lunchen op een terrasje, een uurtje in dat nieuwe boek lezen. Plan voor elke dag een beloning in.
- Plan nu de rest van je werk in.
- En doe het!
Volg je bioritme
Uitstelgedrag valt met wat zelfdiscipline en zelfmotivatie aan te pakken. Maar wie geen rekening houdt met zijn bioritme, maak het zichzelf onnodig moeilijk. Als je na de lunch altijd inzakt, moet je op dat tijdstip geen saaie stukken willen lezen. Natuurlijk dwalen je gedachten dan af. Plan voor deze momenten kleine, afwisselende klusjes waarvoor je niet heel geconcentreerd hoeft te zijn. Ga er in je planning ook niet van uit dat je de hele dag met dezelfde klus bezig bent. Drie uur is de maximale tijd dat mensen zich op een taak kunnen concentreren. Houd daar rekening mee en eis niet het onmogelijke van jezelf.
Ben je een avond of ochtendmens? Probeer daar in je planning rekening mee te houden. Als ochtendmens ben je al vroeg op de dag alert en actief. Je kunt dus ‘s morgens meer en complexer werk aan dan later op de dag. Doe het dus ook op dat moment en stel je werk niet tot de avond uit, want dan ben je niet op je best. Een belangrijk gesprek kun je ook beter ‘s ochtends plannen.
Avondmensen komen later op gang. Ben jij een avondmens? Als je vrij bent om je eigen tijd in te delen, doe daar dan je voordeel mee. Zakelijke gesprekken kun jij daarom het best tegen het eind van de middag plannen.
Het lukt nog steeds niet?
Heb je een structureel motivatieprobleem, dan is er meer nodig om jezelf te motiveren. We gaan onderzoeken waar voor jou het probleem ligt en kijken samen wat je daaraan kunt doen. Ik ga je inzicht geven in de achterliggende problemen van je uitstelgedrag, het om te buigen en effectief te bestrijden. Hiermee kan jouw uitstelgedrag bij de wortel worden aangepakt. Wil je meer weten? Bel me voor een telefonisch kennismakingsgesprek.