Voedingstip 6 Zuivelvrij
Waarom zuivelvrij?
In mijn programma raad ik af om melkproducten te nemen. De stoffen in melk die problemen geven zijn lactose en caseïne, waarvan veel mensen merken dat ze er slecht op reageren.
Welke klachten kun je hebben van zuivel?
- Veel vage ontstekingsklachten (huid, gewrichten, luchtwegen)
- Darmklachten
- Moeheid (weinig energie)
- Klachten verergeren ook nog eens bij een auto-immuunziekte
Wat is er mis met zuivel?
Melk is bedoeld als groeistimulans voor pasgeborenen zoals baby’s en kalfjes en melk bevat daarom ook stoffen die de groei bevorderen. Melk, of zuivelproducten, zijn overbodig voor volwassenen. Zuivel kan zelfs nadelig werken: in zuivel zit lactose (melksuiker) waarvoor veel mensen intolerant zijn. Gebruik je toch zuivel bij een intolerantie, dan raakt je darmwerking verstoord en wordt de opname van essentiële voedingsstoffen belemmerd. Dat op haar beurt vergroot weer de kans op ziektes.
Maar zuivel is toch goed voor ons lichaam omdat er calcium in zit?
Dit is een misvatting. Het drinken van melk verstevigt de botten niet. Het calcium van melk (calciumcarbonaat) wordt niet goed door je lichaam opgenomen. Het drinken van melk leidt (mede doordat er veel dierlijk proteïne in zit) tot verzuring van je bloed. Het lichaam wil dit direct neutraliseren. En waarmee kun je snel verzuring tegengaan? Jawel! Met calcium, dat vervolgens aan je botten wordt onttrokken om de verzuring van je bloed tegen te gaan. Kortom; de kans op osteoporose is door het nuttigen van zuivelproducten juist hoger dan zonder zuivel.
Melk is een mineralen rover?
Calcium wordt pas goed in de botten opgenomen als je bloed de juiste verhouding tussen calcium en magnesium heeft. De juiste verhouding is 2 : 1. In zuivel is deze verhouding echter 4 : 1! Dat betekent dat er erg weinig magnesium in zuivel zit, waardoor ook magnesium aan de botten wordt onttrokken bij het consumeren van melkproducten. In feite maakt het je botten dus nog zwakker.
Zuivel is gewoon niet zo gezond
Ook al heb je geen lactose-intolerantie en ondervind je voor zover je weet geen problemen van de caseïne : je darmen zijn niet gebouwd op het verwerken van zuivel.. Door de vorming van de slijmlaag in je darmen is de kans groot dat je onvoldoende bouwstoffen opneemt in je bloed. Dit is al een belangrijke reden om te stoppen met melk drinken. Daarnaast is de kans groot dat het je darmen beschadigd en zorgt voor een lekkende darm. Dan ben je nog verder van huis want dan komen er stoffen in je bloed en dus je lichaam die daar niet in thuis horen. Dit kan leiden tot een heel scala aan gezondheidsklachten.
Hoe weet ik nu dat mijn klachten hierdoor veroorzaakt of verergerd worden?
Dat is een kwestie van uittesten of het elimineren van melk, kaas, yoghurt en kwark voordelen geeft. Probeer het maar eens. Maar geeft het wel 2 maanden de kans. Soms geeft alleen de zuivel van een koe klachten en kun je bijvoorbeeld wel tegen geitenmelk.
Dag koemelk, yoghurt en kaas!
Maak je laatste melkpakken of andere zuivel op (of geef ze weg) en koop geen nieuwe meer. Wil je wel graag melk blijven drinken of bijvoorbeeld kaas blijven eten? Dan zijn er verschillende plantaardige alternatieven uit te proberen! In elke supermarkt is inmiddels wel sojamelk te koop, maar er is nog veel meer keus en er komt steeds meer bij. Plantaardige melk met toegevoegd calcium is bijvoorbeeld heel handig om in je calciumbehoefte te voorzien. En probeer eens geitenkaas!
Recept: Spinaziesalade met gele paprika en geitenkaas
Ingrediënten
300 gr spinazie
1 gele paprika
50 geitenkaas
3 el olie
1 el balsamicoazijn
honing
kleine handvol pijnboompitten of walnoten
Bereiding
Rooster de pijnboompitten kort in een koekenpan zonder olie of boter. Snijd de paprika in repen en grill deze een paar minuten in de grillpan.
Verkruimel de geitenkaas.
Meng de olijfolie en balsamicoazijn met een beetje honing tot een dressing. Verdeel de spinazie in een schaal en schep de dressing door de spinazie. Verdeel de gegrilde paprika, de verkruimelde geitenkaas en de pijnboompitten over de spinazie.