In 11 stappen nee leren zeggen
Mensen die geen “nee” kunnen zeggen zijn in de basis heel aardig en zeer behulpzaam. Ze zijn vaak werkzaam in een ondersteunende functie (secretaresse, management assistent etc.) Het behulpzaam zijn en het ondersteunen is hun kracht. Echter het moeilijk “nee” kunnen zeggen is hun valkuil.
Als je merkt dat je ja zegt terwijl je eigenlijk nee wilde zeggen, is het belangrijk om je bewust te worden van je denkpatroon. Trap niet in de valkuil dat je er moet zijn voor anderen en dat je oplossingen voor de ander gaat bedenken omdat jij nee zegt. Maak van zijn/haar probleem niet jouw probleem! Hier geef ik je alvast 11 tips om beter nee te leren zeggen………
1. Besef dat je nee zegt tegen een vraag van iemand en niet tegen de persoon zelf.
Je wijst iemand echt niet af door er een keer niet voor hem/haar te zijn. Vaak denk je dat je niet mag weigeren omdat je je druk maakt om wat een ander dan van je denkt. Dat is natuurlijk onzin.
Je hoeft ook niet meteen te weigeren, maar je kunt de bal ook min of meer terugleggen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je eerlijk bent over het feit dat je het best wilt doen, maar dat je er nu geen gelegenheid voor hebt. Dit zorgt er voor dat je niet meteen “ja” hoeft te zeggen, zonder dat je een keiharde “nee” moet verkopen. “Ik wil dit best doen hoor, maar ik zit tot over mijn oren vol. Kan het wachten tot over een maand of zo?”
2. Maak een overzicht en ken je verplichtingen.
Om “nee” te kunnen zeggen, moet je wel goed weten wat je allemaal al op je bordje hebt liggen. Maak een lijst met daarop de verplichtingen aan jezelf en aan anderen. Als je al die verplichtingen in kaart hebt, dan kun je je oprecht afvragen of het verzoek past binnen je huidige verplichtingen en de planning die je daar op gemaakt hebt. Denk ook aan zaken die al langer op je lijstje staan (fotoalbums maken, zolder opruimen, een cursus volgen etc). Als je duidelijk weet wat je wilt is het ook makkelijker om te reageren en om te kijken of het in de lijn van je eigen doel en planning is. Je kunt dan nee zeggen tegen dingen waar je geen tijd aan wilt besteden.
3. Waardeer je eigen tijd goed.
Een van de redenen waarom veel mensen geen nee kunnen zeggen, is omdat zij hun eigen tijd minder waardevol vinden als die van een ander. Bijvoorbeeld, stel iemand vraagt je iets wat hij eigenlijk best zelf zou kunnen doen. Jij zegt “ja”. Impliciet geef je dan aan dat hun tijd waardevoller is dan die van jou. Waarom zou jij het anders doen in plaats van dat ze het zelf doen? Leer je eigen tijd op waarde te schatten. Tijd is je belangrijkste bezit en het enige wat zich niet vernieuwt. Je hebt elke dag dezelfde beperkte tijd beschikbaar. Leer anderen dat jij die tijd waardevol vindt door geen klussen aan te pakken, die eigenlijk niet door jou gedaan zouden moeten worden.
4. Denkpauze!
Geef niet meteen antwoord wanneer iemand om een gunst vraagt. Zeg dat je erop terug komt, daar is niets raars aan. Jezelf even denkpauze geven, levert je tijd op om dingen op een rijtje te zetten, bijvoorbeeld of het je wel uitkomt om de ander te helpen of dat je jezelf anders in allerlei bochten moet wringen.
5. Maar niet uitstellen.
Het kan dan zijn dat je over een week of twee hetzelfde verzoek weer krijgt. Soms kom je er mee weg om het een tweede keer uit te stellen. Bij de derde keer dat je het gevraagd wordt moet je een helder antwoord geven: “ja” of “nee”. Wees beleefd maar stellig. Maak niet de fout om dan te “aardig” te willen wezen. Mensen vinden je dan al gauw “vaag”. Als je een “vaag” antwoord geeft, dan zal een dominant persoon je onder druk gaan zetten om “ja” te zeggen, omdat er een kans is dat je van gedachten verandert. Als je “nee” zegt moet het helder zijn dat je niet van gedachten gaat veranderen. En bovendien kost het uitstellen je onnodige energie, het blijft namelijk de hele tijd op de achtergrond aanwezig omdat je weet dat ze er op terugkomen.
6. Je hebt het recht om nee te zeggen.
Vraagt iemand je om een gunst en er staat niets in je agenda, je hebt altijd het recht om nee te zeggen! Besef dat jezelf ook recht hebt op een avondje niets doen. Als de persoon een open mind heeft zal hij/zij begrijpen wanneer je nee zegt. Begrijpt een persoon het niet, besef dan dat dit niet van jou is maar van de ander.
7. Je mag je mening veranderen.
Soms besef je pas achteraf dat het toch niet zo handig van je is geweest om ja te zeggen. Dat is vervelend, maar je hebt het recht om van mening te veranderen. Vertel het degene dan wel zo snel mogelijk, zodat die ook weer de tijd heeft om een oplossing te zoeken. Stel dus niet uit omdat het niet fijn voelt om de ander te teleurstellen. Het kost jezelf alleen maar energie als je ermee zou wachten.
8. Zeg nooit sorry!
Ook nu weer: respecteer je eigen tijd. Als jij je verontschuldigt, dan is je boodschap dat je iets fout doet door “nee” te zeggen. Dat je op de een of andere manier niet het recht hebt om “nee” te zeggen. Het is heel verleidelijk om sorry te zeggen. Vaak omdat we ons ongemakkelijk voelen als we “nee” moeten zeggen. Sorry zeggen is gewoon de verkeerde boodschap afgeven.
Wat is er erg aan als de ander boos wordt? Iemand heeft het recht om boos of teleurgesteld te zijn als je ergens nee tegen zegt, maar bedenk eens voor jezelf waarom je dat zo vervelend vindt. En wat is erger? Dat de ander teleurgesteld is of dat jij iets tegen je zin doet?
9. Maak het simpel:
Nee, ik kan niet: De eenvoudigste en meest directe manier om “nee” te zeggen. We bouwen zelf teveel weerstand in ons hoofd op om “nee” te kunnen zeggen. Deze – door onszelf gecreëerde – weerstanden berusten op onwaarheden en/of negatieve overtuigingen. Denk er dus niet teveel over na en zeg gewoon “nee”. Je zal verbaasd zijn, maar in de meeste gevallen wordt een weigering sportief opgevat en valt het allemaal wel mee
Je kan ook zeggen “ik heb andere prioriteiten” of “misschien een andere keer”. Je bent geen verklaring schuldig. Het maakt je zoveel krachtiger als je gewoon simpel nee zegt. Een verklaring geven is eigenlijk goedkeuring van de ander krijgen waarom je nee zegt.
10 Wees respectvol.
Veel mensen denken dat nee zeggen niet respectvol is, maar het gaat erom hoe je nee zegt. Wees altijd respectvol met je antwoord. Je geeft de ander dan ook weer een goed gevoel.
11. Maak jezelf minder toegankelijk.
Met de smartphone en sociale media lijkt het alsof je altijd bereikbaar bent. Mensen vragen dan ook meer omdat de manieren om te vragen veel makkelijker zijn geworden en ze verwachten ook veel sneller dat je reageert. Ook al heb je een smartphone, laat weten dat je niet altijd meteen reageert omdat je andere prioriteiten hebt.
Wil je slimmer en effectiever werken en het overzicht en de regie op je werk en in privé terugkrijgen? Of wil je van mij leren hoe je beter en vaker nee kan zeggen? Bel of mail me en we plannen een gratis telefonische kennismaking in.