Verveling  

Verveling kan je zelfvertrouwen kapot maken. Je voelt je iedere dag opnieuw waardeloos en alles behalve gelukkig. Dit kan je ook in je werk gebeuren. Bore-out is de andere kant van een burn-out, en ik krijg steeds meer vrouwen in mijn praktijk met dit probleem. Wanneer je even niet zo lekker in je vel zit wordt dit vaak op stress gegooid. Je hebt het gewoon druk toch? Of misschien heb je het eigenlijk helemaal niet druk, verveel je je zelfs en ben je blij als het vijf uur is.

Net zo erg als een burn-out

Er wordt veel geschreven over de burn-out. Te hard werken, niet meer kunnen ontspannen en uiteindelijk lichamelijk en geestelijk overladen raken. Er is echter ook een groep mensen die last heeft van precies het tegenovergestelde. Bore-out is een relatief nieuwe term. Het is een verschijnsel dat regelmatig voorkomt in kantooromgevingen. Een bore-out ontstaat door de onderstaande factoren: verveling, gebrek aan uitdaging en gebrek aan interesse. En geloof me ook dat kan behoorlijk stressvol zijn. Ik heb het zelf mogen ervaren.

3 oorzaken van een bore-out

Zoals de naam al doet vermoeden heeft een bore-out te maken met verveling. Wanneer je op je werk taken te doen krijgt die onder je niveau liggen of je simpelweg niet interesseren ligt een bore-out op de loer.

Het is belangrijk dat je op je werk taken krijgt die je uitdaging bieden. Je moet kunnen groeien als mens, en je moet hier plezier in kunnen hebben. Wanneer je werk te eenvoudig is, te weinig uitdaging biedt en ook nog eens niet leuk is merk je dat je minder goed in je vel gaat zitten.

Als mens willen we dingen bereiken. We willen onszelf kunnen overtreffen, en hiervoor beloond worden. Je wilt trots kunnen zijn op het werk dat je verricht omdat je jezelf hebt uitgedaagd en het voor elkaar hebt gekregen. Wanneer je saai, te makkelijk en vervelend werk moet doen is er echter geen mogelijkheid om jezelf te ontplooien.

Ieder mens heeft namelijk innerlijke drijfveren. Het is een innerlijke drang om te groeien, te leren, een bijdrage te leveren, zekerheid te vinden, gezelschap te zoeken en uitdagingen aan te gaan. Wanneer je  deze innerlijke kracht onderdrukt door bijvoorbeeld onder je niveau te werken of werk te doen waar je geen uitdaging (meer) in hebt, dan ervaar je steeds meer spanning in je leven. Deze spanning gaat zich dan uiten in stress.

Symptomen van een bore out!

Uitstelgedrag

Als je last hebt van een bore-out dan begin je gedrag te vertonen om hiermee om te gaan. Je gaat bijvoorbeeld uitstellen omdat je het werk niet leuk vindt. Er komen nieuwe taken op je af waar je opnieuw niets mee hebt. Deze taken stel je het liefst zo lang mogelijk uit.

Doen alsof je toegewijd bent

Een ander typisch symptoom van een bore-out is compensatiegedrag. Je voelt je niet op je gemak over het feit dat je je werk uitstelt. Je gaat daarom compenseren voor dit gedrag. Je doet net alsof je toegewijd bent. Dit kan zich uiten in ‘net doen alsof je werkt’. Snel een Word venster openklikken als er iemand langs loopt, regelmatig heen en weer lopen en langer op kantoor blijven zitten terwijl je eigenlijk niets aan het doen bent. In veel kantooromgevingen waarderen mensen je ten slotte ontzettend als je ‘overwerkt’. Het is een duidelijk teken van toewijding, ook al is het van jouw kant volledig gespeeld.

Je werk uitsmeren

Een derde symptoom dat je kunt gaan vertonen is het uitsmeren van je werk. Wanneer je een opdracht krijgt die je in een dag af zou kunnen hebben smeer je deze uit over meerdere dagen. Dit gebeurt aan de ene kant omdat je het werk aan het uitstellen bent. Aan de andere kant is het een stukje zelfbescherming. Je weet nu wat je hebt, en als je deze taak maar zo lang mogelijk vasthoudt bescherm je jezelf wellicht tegen nog meer vervelende en energiezuigende taken.

Destructief voor je zelfvertrouwen

Zoals je begrijpt is een bore-out destructief voor je zelfvertrouwen. Iedere dag dat je langer in deze situatie blijft zitten word je een stuk minder zeker van jezelf. Je gaat elke dag naar huis met een gevoel van teleurstelling op jezelf. Je bouwt je zelfvertrouwen op door keer op keer aan jezelf te bewijzen dat je steeds grotere dingen kunt bereiken. In een bore-out doe je precies het tegenovergestelde. Je bewijst dagelijks aan jezelf dat je niet eens de meest simpele opdrachten uit je handen kunt krijgen.

Als je te lang in je bore-out blijft rondhangen dan ga je echt geloven dat je een waardeloos persoon bent die niets kan. Waar je tijdens een burn-out op een gegeven moment wel moet stoppen omdat er van binnen iets ‘knapt’, kun je in een bore-out wel jaren blijven hangen. Steeds met een knagend gevoel van leegte, teleurstelling en een dalend zelfvertrouwen.

Doorbreek je bore-out zo snel mogelijk!

Herken je jezelf in het bovenstaande verhaal? Ga dan een nadenken over een aantal veranderingen in je leven.

Het is belangrijk om datgene wat je doet steeds te verbinden aan je eigen drijfveren; je visie op het leven, op jouw leven; wat vind jij belangrijk, waar word je blij van? Wat klopt, wat voelt goed en past bij je? Wat fascineert je? Maar ook de vraag waarom doe je wat je doet? Een tip waar ik zelf heel veel aan gehad heb is om eens op te schrijven of de keuzes die ik in mijn leven gemaakt heb wel echt puur vanuit mezelf kwamen of dat deze min of meer ingegeven waren door anderen (ouders, partners etc). Vaak maken we (onbewust) keuzes omdat we denken dat dit van ons verwacht wordt of omdat we denken het beter te kunnen dan bijvoorbeeld onze ouders. Maar is het dan nog wel je eigen keuze of ben je dan je ouders aan het kopiëren of nog erger pleasen. Vraag je eens vaker af waarom doe ik dit?

Zorg daarnaast dat je voldoende energiegevers in je dag hebt zodat je batterij opgeladen blijft. Wanneer je werk je teveel energie kost zorg er dan voor dat je buiten je werk wel voldoende energiegevers hebt (sporten, wandelen of andere hobby’s) dit zorgt voor voor een goede balans.

Ga op zoek naar een manier om je talenten te benutten. Dit resulteert vaak in werk wat leuk en bevredigend is. Doe iets waar je goed in bent, en zorg dat je er nog beter in wordt.

Hoe ga je dit aanpakken?

Denk er niet te lichtzinnig over. Uitdaging in je leven (werk) is een ontzettend belangrijke bouwsteen voor dagelijks geluk, en het stelt je in staat te groeien als persoon.

Hoe? Het aan de slag gaan met de waarom vraag kan al behoorlijk wat impact hebben als je dit nooit eerder gedaan hebt. Vervolgens komt ook nog de hoe vraag om de hoek kijken, want als je niet doet wat je leuk vindt hoe kun je dan wel gaan doen wat je leuk vindt? Hoe pak je dat aan? En durf je die stap wel te zetten?

Ik help je graag om weer helder te krijgen wat je wel en niet wilt doen. Zodat je je energie en passie weer terug krijgt en misschien wel die stap durft te zetten. Hiervoor heb ik diverse trajecten ontwikkeld. Bel of mail me voor een gratis kennismakingsgesprek en te kijken wat het beste bij jou past.

Herken je dit? Ik lees graag je reactie hieronder.

 

Lees ook eens mijn artikel http://hoofdhart.nl/werkstress-bore-out/