De maat is vol

Soms kom je tot de conclusie dat mensen teveel van je vragen, dat je te vaak ja hebt gezegd en dat je overvraagd geraakt. Je besluit om meer en vaker nee te zeggen of je hebt mijn training gevolgd om Nee te leren zeggen. Maar dan……

Hoe reageert je omgeving hierop?

Mensen in je omgeving kunnen moeite hebben met je gedrag. Ze zijn immers gewend dat je vaak ja zegt en meestal wel doet wat ze willen. Dat jij opeens nee zegt is dan niet wat ze verwachten.  Het kan zijn dat mensen om je heen boos worden en dat er conflicten ontstaan. Dat kan gebeuren met collega’s,  vrienden,  kennissen, maar ook familie. Soms kun je zelfs ruzie krijgen.

Het is en blijft keihard werken

Waarschijnlijk ben je in het verleden veels te goed geweest voor alles en iedereen. Je zette jezelf op de tweede plaats, terwijl anderen altijd voor gingen ten koste van jezelf. Uiteindelijk heeft dit je doen besluiten om meer nee te gaan zeggen. Ben je erg gemotiveerd om meer voor jezelf op te komen, dan zal dit je makkelijk afgaan. Ben je echter wat onzeker, dan zal nee zeggen je helemaal niet zo gemakkelijk af gaan.

Nee zeggen tegen jezelf

Nee zeggen tegen mensen in je omgeving is erg moeilijk, net zo moeilijk als nee zeggen tegen eten tijdens het volgen van een dieet. Het verschil met nee zeggen tegen mensen en nee zeggen tijdens een dieet is  dat je tijdens het dieet nee tegen jezelf moet zeggen. Je mag niet even dat lekkere hapje of koekje eten.  Je wilt namelijk afvallen.  Nee zeggen hangt heel erg af van je doorzettingsvermogen en je motivatie om je doel (afvallen) te bereiken..

Hoe ga je nu om met mensen die niet accepteren dat je vaker nee zegt

Soms kan het gebeuren dat bepaalde mensen niet meer met je om willen gaan. Zij kunnen niet omgaan met de nieuwe jij. Probeer met ze te praten en vertel ze waarom je vaker nee gaat zeggen. Als je echter weer terugvalt in je oude rol, zullen mensen je niet serieus nemen.

Blijf doorgaan met nee zeggen en misschien accepteren de mensen het na een tijdje wel. Andere mensen zullen juist blij zijn en vooruitgang zien. Je laat niet meer met je sollen en komt voor jezelf op, je staat sterker in je schoenen. Misschien krijg je zelfs wel complimentjes.

En de mensen die het toch als lastig ervaren dat jij nu nee zegt zullen vanzelf afstand gaan nemen. Want jij helpt ze niet meer dus gaan ze naar iemand anders waar ze wel een ja krijgen. Wellicht kun je er uiteindelijk eigenlijk alleen maar blij om zijn dat ze uit je leven verdwijnen. Deze mensen zijn namelijk niet oprecht in jou geïnteresseerd maar in wat jij altijd voor ze deed.

En zo heb jij meer ruimte in je leven voor de mensen die wel je aandacht verdienen en dat ook oprecht aan je teruggeven en dat levert veel meer energie op!

Tot slot!

Ik ben erg benieuwd hoe jouw omgeving reageert op je Nee zeggen. Laat je het me weten in een bericht hieronder?

Vind je het toch nog best lastig dat Nee zeggen? Nee me gerust contact met me op.  En vergeet niet dit bericht te delen, misschien kan iemand deze tip wel goed gebruiken!