Veel groente eten is gezond. Maar hoe doe ik dat?

Dat groente goed voor ons is staat nooit ter discussie. We weten het allemaal. Van jongs af aan wordt het ons (letterlijk) met de paplepel ingegoten. Dagelijks hebben we in ieder geval 200 gram nodig volgens de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum heeft dit advies opgeschroefd naar 250 gram per dag. Wat mij betreft mogen we streven naar  400-500  gram per dag.

Ondanks dat we allemaal weten dat het o zo goed voor ons is, blijkt uit de statistieken dat we het veel te weinig eten! Uit onderzoek blijkt dat maar 5% van de Nederlanders dagelijks 200 gram eet. Oeps. Reden te meer om meer groente tot je te nemen.

1. Dinner

Laten we beginnen bij het moment dat de meeste Nederlanders gewend zijn om groente te eten: de warme maaltijd. In het voedingsdagboek dat ik mijn cliënten mee geef vullen ze vaak met trots in dat ze maar liefst 2 opscheplepels groente eten. Een aardig begin, maar voor 200 gram groente zal je 4 lepels moeten opscheppen. En ja, voor 400 gram komen daar nog flink wat scheppen bij.

Mijn tip: zorg voor wat meer balans tussen groente en aardappelen, rijst en pasta. Kook iets minder van laatstgenoemden en neem een eetlepel groente meer. Daarnaast kun je het natuurlijk ook wat spannender maken; kook 2 soorten groenten, roerbak in plaats van te koken, rooster ze in de oven of op de gril, voeg kruiden toe of een homemade dressing op basis van olijfolie. 250 gram is op deze manier een makkie!

2. Courgetti

Je hebt er misschien al van gehoord. Het is redelijk ‘hot’ om van courgette spaghetti slierten te maken, ofwel courgetti. Qua smaak is het vrij neutraal, waardoor het zich goed leent bij een (pasta)saus. In principe kun je de gewone pasta vervangen door de courgetti. In dit geval voeg je het dan samen met de pastasaus. Idealiter zit er in de pastasaus ook al groente verwerkt, waardoor je een extra dosis binnenkrijgt! Je kunt natuurlijk ook een deel van de pasta vervangen door de courgetti. In plaats van courgette kun je ook voor wortel of pompoen kiezen. Je kunt het zelf maken maar heb je haast dan is het ook in de supermarkt te krijgen.

3. Bloemkoolrijst

Gelukkig is er niet alleen voor pasta een groente-optie. Ook voor rijst is er een goed groente-alternatief: bloemkool of broccoli! Geloof me, je zult niet merken dat je minder (of geen) rijst eet. Ook dit krijg je in de supermarkt.

4. Spitskoolwrap

Uiteraard is er ook een alternatief voor de good old wrap: het spitskoolblad! De vulling is hetzelfde als voor een gewone wrap, alleen nu vouw en rol je het geheel samen in een spitskoolblad. Je krijgt ook kant en klare wortel en bietenwraps in de supermarkt

5. Groenteomelet

Lekker ter variatie bij de maaltijd, als lunch of als tussendoortje; de groenteomelet. Ideaal om restjes groente mee op te maken. Neem

bij de lunch eens geen boterham maar ga voor deze optie. Doe er bijvoorbeeld ui, knoflook en bloemkool door. Of tomaatjes met paprika. De opties zijn eindeloos!

WIST JE DAT..?

..Het gewicht van groente vaak anders is na het bereiden hiervan? Zo heb je 450- 500 gram spinazie nodig om 250 gram over te houden! Deze groente slinkt namelijk flink in de pan. Goed om in het achterhoofd te houden!

6. Lunchsalade

Mijn favoriete lunch bestaat uit een rijk gevulde salade. Een goede salade bevat naast de nodige groente (uiteraard) ook goede vetten, zoals avocado, vis, kip en olijfolie en eiwitten, zoals een eitje of peulvruchten. Goed voor verzadiging, smaak en gezondheid! Varieer er lekker op los met kruiden en homemade dressings. Door groente al bij de lunch te integreren kom je veel makkelijker aan meer dan 250 gram per dag!

Let wel op dat sla weinig gewicht heeft en dat je hier dus behoorlijk veel van moet eten om aan grammen te komen. Een makkelijke (en smaakvolle) optie is het toevoegen van bijvoorbeeld gegrilde courgette, baby asperges, witlof, tomaatjes of paprika. 

7. Soep

Een goed homemade soepje kan altijd! Als lunch, diner of als tussendoortje. Het is snel en simpel te maken. Daarnaast is het de ideale manier om meer groente tot je te nemen. Denk aan broccoli-, courgette-, tomaat- of pompoensoep!

8. Broodje gezond

En dan bedoel ik écht gezond. Neem zuurdesem of liefst nog glutenvrije desembrood met een lading rauwkost erop. En tomaat, paprika reepjes, gegrilde courgette of rucola. Hummus met avocado, komkommer.

Het is misschien voor de hand liggend om meer rauwkost op brood te doen. Toch gebeurt het vaak niet. Ik hoor vaak dat de rauwkost het brood zompig maakt. Gelukkig kunnen we daar een oplossing voor bedenken: neem de rauwkost apart mee in een bakje en snijd het eventueel op locatie. Heb je een koelkast op het werk? Zorg dan dat deze gevuld is met bakjes komkommer, tomaatjes, wortel en paprika.

9. Bakken

Courgette, zoete aardappel of pompoen in de cake? Wortel door de havermout? Ja echt, het kan! Maak je gezonde baksels nóg gezonder. En maak eens bananenbrood. Ook ideaal voor de kids.

10. Snack it!

Last but nog least: groente als tussendoortje! Wortel, tomaat, komkommer, selderij, radijsjes of paprika. Het hapt allemaal lekker weg. Nog lekkerder om het te dippen in een zelfgemaakte dip zoals guacamole, hummus of muhammara.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen bovenin. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.